Până în acest moment, un număr de aproximativ 4.000 de exoplanete a fost descoperit de către astronomi şi astrofizicieni, dintre acestea un număr limitat ar putea avea condiţiile necesare dezvoltării vieţii. Acestui număr limitat de planete care pot susţine viaţa li se mai adaugă şi unii sateliţi naturali ai unor gigante gazoase. Aceste luni, teoretizează specialiştii, ar putea avea cantităţi mari de apă în stare lichidă, notează Science Daily.
„Aceste luni pot avea parte de căldură internă datorită atracţiei gravitaţionale exercitate de către planetele în jurul cărora orbitează, cauzând astfel apariţia apei lichide în afara zonei locuibile (n.r. zonă din proximitatea unei stele în care se poate dezvolta viaţa aşa cum o ştim noi) în care căutăm planete asemănătoare Pământului. Sunt de părere că, dacă identificăm aceste luni, avem şanse mai bune de a identifica viaţă extraterestră”, explică dr. Phil Sutton, astrofizician de la Universitatea Lincoln.
Din cazua mărimilor şi distanţei faţă de Pământ, aceşti sateliţi ai exoplanetelor sunt foarte dificili de identificat. Una dintre metodele de „vânătoare” a acestora implică studierea efectelor gravitaţionale asupra obiectelor din apropiere, mai exact asupra inelelor planetare.
Interesul lui dr. Sutton legat de aceşti exosateliţi a fost dat de către J1407b, o exoplanetă ale cărei inele planetare sunt de aproximativ 200 de ori mai mari decât cele ale planetei Saturn. Cu ajutorul unor simulări digitale ale inelelor acesteia, el a identificat unele anomalii în câmpul gravitaţional al planetei care corespundeau existenţei unui staelit natural.
Studiul doctorului Phil Sutton a fost publicat în jurnalul de specialitate Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Citeşte şi:
10 planete fascinante din afara Sistemului Solar
Motivul pentru care oxigenul de pe exoplanete nu înseamnă neapărat viaţă